Sağlık

Nükleer tıbbın geleceği Çeşme’de tartışılacak

Nükleer tıbbın geleceği Çeşme’de tartışılacak

İZMİR (İGFA) - 1-3 Kasım 2024 tarihlerinde Çeşme, İzmir’de "Nükleer Tıp: Güncel Bakış ve Gelecek Vizyonu" teması ile gerçekleşecek. TNTD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Fani Bozkurt, sempozyumda nükleer tıpta yaşanan hızlı bilimsel ve teknolojik gelişmeleri tanı ve tedavi uygulamalarına en iyi şekilde entegre ederek meslektaşlarımızın güncel bilgiyle donatılmasına katkı sağlayacaklarını açıkladı. Dr. Bozkurt, açıklamasında son yıllarda nükleer tıp alanında uluslararası arenada çığır açan klinik faz çalışmalarının, radyofarmasötik ve cihaz teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin önemini vurguladı. Bozkurt, “ Bu sempozyum, multidisipliner iş birliğiyle nükleer tıpta daha iyi uygulamalara ulaşma yolunda bir fırsattır” dedi. Sempozyum programında, görüntüleme ve tedavide yeni radyofarmasötikler, yapay…
Read More
Bakım hizmetlerinde teknolojik yenilikler konuşuldu

Bakım hizmetlerinde teknolojik yenilikler konuşuldu

İZMİR (İGFA) - Sağlık eğitiminde ve hemşirelik bakım hizmetlerinde bir ekol olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 22-25 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 3. Uluslararası ve 7️. Ulusal Hemşirelik Temel Bakımı Kongresi’ne ev sahipliği yaptı. DEÜ 15 Temmuz Şehitler Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açılış oturumuna; DEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Dilşen İnce Erdoğan ve Prof. Dr. Caner Çavdar, DEÜ akademik/idari birim yöneticileri ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Caner Çavdar, iki yılda bir düzenlenen kongrenin bu yıl 29 Ekim haftasına denk geldiğini ve DEÜ ailesi olarak böyle bir haftada böylesine önemli bir kongreye ev sahipliği yapmanın gururunu…
Read More
Evde parkinson takip dönemi başladı

Evde parkinson takip dönemi başladı

İSTANBUL (İGFA) - Parkinson gibi bir hastalığın tedavisinin zor ve meşakkatli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar Kütükçü, “Bu konuda ilaç tedavisi gören, hatta ameliyat olmuş kişilerin bile zaman zaman semptomlarının sıkı bir şekilde takip edilmesi gerekiyor ancak her hasta sık sık doktor kontrolüne gelemiyor. Sık sık kontrole gelinse bile ortalama yarım saatlik bir muayenede doktorun bütün bulguları gözlemleyebilmesi mümkün olmayabiliyor. Ancak yeni bir teknoloji olan Parkinson Monitör Sistemi sayesinde artık hastanın bizden uzakta kaldığı dönemin ölçümünü yapıp, klinik seyrini kayıt altına alarak kesin veriler elde edebiliyoruz. Bütün dünyada çok yeni olmasıyla beraber, cihazın bulunduğu ilk ülkelerden birinin Türkiye olması gurur…
Read More
Dişeti hastalıkları kalp sağlığını tehdit ediyor

Dişeti hastalıkları kalp sağlığını tehdit ediyor

İSTANBUL (İGFA) - Avrupa Estetik Diş Hekimliği Derneği Üyesi Uzman Dt. Funda Özsarı, dişeti hastalıklarının kalp hastalıkları riskini iki katına çıkardığını belirterek, ağız sağlığı ile kalp sağlığı arasındaki güçlü ilişkiye dikkat çekti. “Dişlerinizdeki enfeksiyon sadece ağzınızda kalmıyor, damarlarınıza ve kalbinize kadar ulaşıyor” diyen Dt. Özsarı, basit bir dişeti hastalığının, kalp krizi veya felce neden olabilecek ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurguladı. Dişeti hastalıklarının, ağızda biriken bakterilerin dişeti dokusuna saldırmasıyla başladığını, ancak bu enfeksiyonun yalnızca ağız içinde sınırlı kalmadığını ifade eden Özsarı, dişeti hastalıklarının vücutta düşük seviyeli kronik iltihaplanmaya yol açarak kalp damarlarında plak oluşumunu hızlandırdığını belirtti. Özsarı, “Dişeti hastalıkları sırasında ortaya…
Read More
Göz rengi nasıl oluşuyor? İşte renklerin bilimsel ve genetik şifreleri…

Göz rengi nasıl oluşuyor? İşte renklerin bilimsel ve genetik şifreleri…

İSTANBUL (İGFA) - Göz rengi, kişinin iris adı verilen renkli kısmında bulunan pigmentlerin varlığı ve miktarına bağlı olarak oluşur. İris, korneanın arkasında, göz merceğinin önünde, diyafram vazifesi gören zar tabakadır. Gözün rengini belirleyen pigmentlere ‘’melanin’’ denir. Melanin, göz rengi üzerinde doğrudan etkili olan faktördür. Melanin miktarı azaldıkça gözler daha açık renkli olurken, arttıkça daha koyulaşır. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Tural Babashlı, göz renginin oluşumuna yönelik bilimsel ve genetik temellerine ilişkin merakları giderdi. Göz rengi, bir kişi doğduğunda mavi veya gri olma eğiliminde olduğuna dikkati çeken Op. Dr. Babashlı, "Göz renginin oluşum süreci, bebeklik dönemindeki birkaç ay boyunca devam eder.…
Read More
Güneş kremi sadece yazın mı kullanılır? Bursalı eczacıdan uyarılar

Güneş kremi sadece yazın mı kullanılır? Bursalı eczacıdan uyarılar

Reyhan ÖZBAKIR / HERKES DUYSUN BURSA (İGFA) - Güneş kremi, çoğu kişi tarafından yazın kullanılan, kışın ihtiyaç duyulmayan bir ürün olarak bilinse de konunun uzmanları bu konuda vatandaşlara sık sık uyarılarda bulunuyor. Daha çok yaz aylarında cildi güneşten korumak için tercih edilen güneş kremleri hakkında bilinenlerin yanılgıdan ibaret olduğu belirten uzmanlar, güneş kreminin her mevsimde sürülmesi gerektiğini söylüyor. Bursa'da Ecza teknisyeni olarak görev yapan Kazım Koçer, güneş kremleri hakkında doğru bilinen yanlışlara değindi. Koçer, "Güneş kremleri, sadece yaz aylarında değil, yılın her mevsiminde cildinizi korumanın en etkili yolu." dedi. NEDEN HER MEVSİM KULLANILMALI? Yılın her mevsiminde güneş kremi kullanılması gerektiğini…
Read More
Güneş kremi sadece yazın mı kullanılır? Bursalı eczacıdan uyarılar

Güneş kremi sadece yazın mı kullanılır? Bursalı eczacıdan uyarılar

Gülsün ARSLAN / HERKES DUYSUN BURSA (İGFA) - Daha çok yaz aylarında cildi güneşten korumak için tercih edilen güneş kremleri hakkında bilinenlerin yanılgıdan ibaret olduğu ifade ediliyor. Bursa'da Ecza teknisyeni olarak görev yapan Kazım Koçer, güneş kremleri hakkında doğru bilinen yanlışlara değindi. Koçer, "Güneş kremleri, sadece yaz aylarında değil, yılın her mevsiminde cildinizi korumanın en etkili yolu." dedi. NEDEN HER MEVSİM KULLANILMALI? Yılın her mevsiminde güneş kremi kullanılması gerektiğini söyleyen Koçer, "Bizim kronik hastalığımız aslında bu. Yani süregelen bir yanlış bilgi. Çünkü güneş ve rüzgar, yazın da var kışın da var. Bu yüzden sert havalarda da güneş kremi kullanmak oldukça…
Read More
Kadınların yüzde 26’sı yıllık meme kontrolü yaptırıyor

Kadınların yüzde 26’sı yıllık meme kontrolü yaptırıyor

İSTANBUL (İGFA) - Avon, kadınların meme sağlığı konusunda özgüven eksikliğini fark ederek başlattığı The Boob Census Araştırması’nın 2024 sonuçlarını açıkladı. 7 ülkeden 7 binden fazla katılımcıyla yapılan araştırmada, kadınların yüzde 45’i meme kanserinin belirtilerini fark etme konusunda kendilerini güvende hissederken, yüzde 23’ü meme sağlıklarıyla ilgili hiç konuşmuyor. KADINLARIN YÜZDE 28’İ YILDA BİR KEZ KONTROLE GİDİYOR The Boob Census Araştırması, önemli sonuçlar ortaya koyarken, bu alandaki çalışmaları sürdürmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Araştırmaya göre 2023 yılında kadınların yüzde 47’si meme kanserinin belirtilerini fark etme konusunda kendilerini güvende hissederken, bu oran 2024 yılında yüzde 45’e geriledi. 2023 yılında yapılan araştırmada kadınların…
Read More
61 ilaç SGK’nın geri ödeme listesine dahil edildi

61 ilaç SGK’nın geri ödeme listesine dahil edildi

ANKARA (İGFA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, X hesabından yaptığı açıklamada ''Sosyal Güvenlik Kurumumuz tarafından yapılan düzenlemeyle 58’i yerli üretim olmak üzere 61 ilacı daha geri ödeme listesine dahil ediyoruz. Böylelikle vatandaşlarımıza daha etkin hizmet sunmak için bu yılın Ocak - Ekim ayları döneminde 397 adet ilacı geri ödeme kapsamına aldık. Geri Ödeme Listelerimizde yer alan ilaç sayımızı toplamda 8.786’ya çıkardık'' paylaşımında bulundu. Bakan Işıkhan, ayrıca ''İlaçların hastalarımıza şifa olmasını temenni eder, vatandaşlarımıza sağlıklı bir ömür dilerim. '' ifadelerini kullandı. https://twitter.com/isikhanvedat/status/1849721588070981912
Read More
Bu besinlerin tam zamanı!

Bu besinlerin tam zamanı!

İSTANBUL (İGFA) - Sonbaharda soğuyan havalar ve viral enfeksiyonlar bağışıklık sistemini olumsuz etkilerken, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, stres ve yetersiz uyku gibi etkenlerle hastalıklar çok daha hızlı şekilde kapıyı çalmadan bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücut direncini artırmak için önerilerde bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Aybala Dönmez “Kaliteli, dengeli ve yeterli beslenmek özellikle sonbahar ve kış aylarında çok daha fazla önem taşıyor. Son dönemde çok sık görülen gribal enfeksiyonlardan korunmak ve hastalığı hızlıca atlatmak için sofralarda bol bol mevsim sebzelerine yer vermek, meyvede aşırıya kaçmamak, her gün yeterli su ve sıvı tüketimine dikkat etmek gerekiyor. Doktora danışmadan kullanılan vitamin takviyelerinden ve içeriğinden…
Read More