Gündem

ABD borsaları bu sabah vadelilerde satıcılı bir seyir izliyor

Dün %1,5 – %2 arasında değer kazanan ABD borsaları bu sabah vadelilerde satıcılı bir seyir izliyor. S&P500 vadelisi %1 civarında düşüyor. Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık aynı oranda satıcılı. Hong Kong’da kovid önlemleri ile ilgili haber akışı, Çin’in büyümesine yönelik aşağı yönlü bazı revizyonlar ve ABD’de finansallarını açıklayan bazı şirketlerin beklentilerini aşağı yönlü revize etmeleri risk iştahını bozan başlıca katalizörler olarak öne çıkıyor. Zaten resesyon endişeleri nedeniyle borsalar kırılgan bir görüntü sergiliyorlardı. Yurtdışı piyasalardaki görüntüye karşın, dün Kabine Toplantısı’nda piyasalar üzerinde etki yaratabilecek yeni bir karar çıkmaması nedeniyle BIST100 güne %0,5 civarında yükselişle başlayabilir. Enflasyona endeksli bir ürünün çıkabileceği haberleriyle endeks bir süredir negatif ayrışıyordu. BIST100’ün gün içerisinden de pozitif ayrışarak bankacılık endeksi öncülüğünde 2.400 seviyesinin üzerinde kalabileceğini düşünüyoruz.


*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
 

 

 

     

MAKROEKONOMİ

   

IMF Başkanı Georgieva, son projeksiyonlardan bu yana finansal koşulların sıkılaşması, doların değerindeki artış ve Çin’deki ekonomik yavaşlama da dahil olmak üzere dünyada birçok kritik gelişme yaşandığını ve büyüme beklentilerinin aşağı revize edilebileceğini, bununla birlikte bazı ülkeler için artık artan bir resesyon riskinin bulunduğunu ancak bu yıl küresel bir durgunluk beklemediklerini belirtti.

ECB Başkanı Lagarde, APP kapsamında net varlık alımlarının üçüncü çeyreğin başlarında sonlanmasının beklendiğini, temmuz ayında faiz artışlarına başlayabileceklerini ve eylül ayının sonunda negatif faiz döneminin sonlanabileceğini belirtti. Ayrıca Lagarde, faiz artışlarının kademeli olacağını da yineledi.

Yurt içinde, TÜİK tarafından mayıs ayına ilişkin sektörel güven endeksleri yayınlandı. Mayıs ayında güven endekslerinde karışık bir seyir görülmekte. Reel kesim güven endeksi ve inşaat sektörü güven endeksi düşerken, kapasite kullanım oranında ise yatay bir görünüm var. Dikkat çekici olarak reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişleri ve sabit sermaye yatırım harcamaları alt endekslerinde düşüş görmekteyiz. Özellikle mayıs ayı günlük ihracat verileri de önceki aylara göre yavaşlama olabileceğine işaret etmekte. Bunda dış talebin azalmasının yanı sıra toplam iş gününün diğer aylara göre az olması da faktör olmuş olabilir.

  • Arındırılmış verilere göre baktığımızda mayıs ayında hizmet sektörü güven endeksi %6,1 ve perakende ticaret %1,7 artarken, inşaat sektörü güven endeksi %2,2 düştü. Tüketici güven endeksinde ise artış görürken, enflasyonist görünümün etkisiyle artış sınırlı kaldı. Reel kesim güveninde %0,6 düşüş görürken, alt kalemlere bakıldığında genel gidişat geçen ayla kıyaslandığında toparlanırken, toplam istihdam da belirgin arttı. Mayıs ayında arındırılmış reel kesim güven endeksi, son 13 ayın en düşüğünde, bunda belirleyici ise ihracat siparişleri alt kalemindeki ve sabit sermaye yatırımlarındaki düşüş oldu. Dikkat çekici olarak hizmet sektörü güven endeksinde bütün alt endeksler arttı. Perakende ticaret sektörü de son 3 aylık dönemde iş hacmi alt endeksindeki belirgin artışla iyimserlik eşik seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürdü. İnşaat sektörü güven endeksi ise konut sektöründe açıklanan teşviklere rağmen 100 olan büyüme eşik değerinin belirgin altında kalmaya devam ediyor. Hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim ve tüketici güven endekslerinin belirli alt endeksleri ile hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise 94,7’den 96,7’ye yükselerek düşüş trendini sonlandırdığını fakat iyimserlik eşik seviyesinin altındaki seyrini sürdürdüğünü hesaplamaktayız.
  • İmalat sanayinde faaliyet gösteren işyerleri tarafından verilen yanıtlarla oluşturulan arındırılmış kapasite kullanım oranı mayıs ayında %78,1 seviyesinde ve %76 olan tarihsel ortalamalarının üstünde seyretmeye devam etti. Mayıs ayında içecek ürünlerinin imalatı, makine ve ekipmanların kurulum ve onarımı ve diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı KKO’yu desteklerken, kağıt ve kâğıt ürünlerinin imalatı, tekstil ve tütün ürünlerinin imalatı gibi daha çok iç piyasaya yönelik üretim yapan sektörlerde düşüş görülmekte. Salgın döneminde çip sıkıntısı nedeniyle dalgalanmalar yaşanan motorlu kara taşıtında ise KKO’da yatay bir seyir görülürken, ihracatta önemli paya sahip ana metal sanayinde ise artış görülmekte.

Ayrıca TCMB tarafından mayıs ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı. Piyasa Katılımcıları Anketi’nde katılımcılar, yıl sonu enflasyon beklentisinde sert artış gerçekleştirdi, orta ve uzun vadeli enflasyon beklentileri de artışını sürdürerek 2013 yılından bu yana en yüksek seviyeye çekildi. Küresel gelişmelerin de etkisiyle mart ve nisan ayları anketlerinde bu seneye ilişkin büyüme tahmininde aşağı yönlü revize gerçekleştirilmişti. Mayıs ayı anketinde ise yıl sonu büyüme tahmininin iyileştirilmesi dikkatimizi çekti. Özellikle emtia fiyatlarındaki yüksek seviyeler nedeniyle cari açık tahmininde sert yukarı yönlü revizeler sürüyor. Bu haftaki PPK toplantısında politika faizinin sabit bırakılması bekleniyor ve hatta politika faizinde önümüzdeki 12 aylık dönem içerisinde bir değişim beklenmiyor. Gelecek 24 ay içerisinde ise bir önceki anketteki 250 baz puan civarındaki faiz artış beklentisinin 400 baz puan civarında bir faiz artışına çıkarıldığı görülmekte. Ocak-nisan döneminde ortalama 16,5 seviyelerinde olan yıl sonu kur beklentisi 17,5 seviyesinin üzerine çekilmiş.

  • Katılımcılar, bu yıl sonu TÜFE beklentisini 11,48 puanlık sert artışla %57,92’ye yükseltti. Anketin detaylarına baktığımızda bu yıl sonunda en düşük TÜFE beklentisi %42,8, en yüksek TÜFE beklentisi ise %83 seviyesinde. TÜİK verilerine göre nisan ayında TÜFE, aylık %7,25 arttı, yıllık bazda %61,14’ten %69,97’ye yükseldi.
  • Piyasa katılımcılarının aylık enflasyon beklentisine baktığımızda; mayısta %3,97 artış sonrası haziranda %2,97 ve temmuzda ise %2,54 artış öngörülmekte. Neticede anket katılımcıları yıllık enflasyonun mayıs ayında %75,16, haziranda %76,93 ve temmuzda %78,21’e yükselmesini bekliyor. Dolayısıyla beklentiler TÜFE’deki yükselişin yaz aylarında da sürebileceği yönünde.
  • Fed ve Ukrayna-Rusya odaklı gelişmelerin de etkisiyle mart ayında kur beklentilerinde dikkate değer bir yukarı yönlü revize görmüştük. Nisan ayında ise beklentilerde görece yatay bir seyir gözlemlesek de mayıs ayı anketinde son dönemdeki kurdaki artışın etkisiyle 16,85 seviyesinden 17,57 seviyesine revize görüyoruz.
  • Bu yıl sonu için büyüme beklentisi ise %3,17’den %3,33’e yukarı yönlü revize edilmiş. Gelecek yıla ilişkin büyüme beklentisi ise %4’den %3,96’ya sınırlı aşağı yönlü revize edilmiş. 
  • 31 Mayıs’ta 1. çeyrek büyüme rakamlarını göreceğiz, beklentiler %7 civarında yıllık büyüme yönünde şekillenmekte. 2. çeyrekte ise yüksek bir baz etkisi bulunmakta, bundan dolayı yıllık büyümenin hızında ilk çeyreğe göre yavaşlama görebiliriz. Ancak 2. çeyreğe ilişkin ilk veriler ekonomik aktivitedeki hız kaybının turizm ve ihracat gelirlerindeki olumlu seyir ve özel tüketimde belirgin bir yavaşlamanın olmamasının desteğiyle öngörülerden daha sınırlı olabileceğine işaret ediyor. Yılın ikinci yarısında ise turizm ve ihracat gelirlerinin performansı büyümenin hızı konusunda ana belirleyiciler olacak.
  • Bu haftaki PPK toplantısı dahil önümüzdeki 1 yılda piyasa katılımcıları, politika faizinde değişim beklemiyor.
  • Başta enerji ithalatındaki artış nedeniyle cari açık beklentilerinde artış sürüyor. 2013 yılından bu yana yıllık ortalama 28 milyar USD cari açık veren Türkiye ekonomisinin, 2022 yılında ortalamasının üzerinde bir cari açık verebileceği beklentisinin güçlendiği görülmekte. Neticede piyasa katılımcılarının 34 milyar USD civarındaki cari açık beklentisiyle cari açık/GSYH* oranının, %4,05 seviyesine çıkabileceği düşünülmekte. (*2022 yılı OVP tahminindeki GSYH tahmini kullanıldı)


Bunun yanında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından nisan ayına ilişkin gelen yabancı ziyaretçi sayısı istatistikleri yayınlandı. Buna göre, gelen yabancı ziyaretçi sayısı nisanda aylık %23,8 artış sergilerken, geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %225,6 oranında güçlü artış görüldü. Böylece gelen yabancı ziyaretçi sayısı nisanda 2,6 milyon kişi oldu, 2019 yılı Nisan ayında 3,3 milyon kişiydi. Detaylara bakıldığında, 2022 yılı Nisan ayında ülkemize en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya %15,36 pay ile birinci, Bulgaristan %10,53 ile ikinci, İngiltere %8,75 ile üçüncü, İran %5,92 ile dördüncü ve Rusya %5,06 ile beşinci sırada bulunmakta. Nisanda ilk 5’te yer alan yabancı ziyaretçi sayılarının yıllık bazda değişimlerine bakıldığında, Alman, Bulgar, İngiliz ve İranlı turistlerde güçlü artışlar gözlenirken, gelen Rus turistlerin sayısının ise yıllık %17 azalarak düşüşünü sürdürdüğü görülüyor. Ukrayna ise ilk 5 ülke arasında bulunmuyor ancak Ukrayna kaynaklı ziyaretçi sayısı yıllık %44 azalmış gözüküyor.

          Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı, TCMB.
Ayrıca TCMB tarafından mart ayına ilişkin konut fiyat endeksi (KFE) verisi açıklandı. Mart ayında KFE, aylık %9,3, yıllık ise %110 arttı, reel bazda da yükselişini sürdürdü ve yıllık reel %29,7 arttı. Aylık artış hızı şubat ayında görülen rekor seviye olan %13,6’ya göre kısmi azalırken, yıllık artış hızı ise veri setinin gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Bunun yanında mart ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi, aylık %15,16 artarken, yıllık ise %80,99’dan %105,70’e yükseldi. Detaylara bakıldığında, aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar gübre ve toprak geliştiriciler (%44,65) ve enerji ve yağlar (%23,32) olurken, benzer şekilde yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar da gübre ve toprak geliştiriciler (%228,20) ve enerji ve yağlar (%175,39) oldu.

Diğer yandan, TCMB tarafından mart ayına ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri yayınlandı. Mart ayında kısa vadeli dış borç stoku aylık 1,7 milyar USD artarken, yıllık ise 16,8 milyar USD artışla 132,3 milyar USD’ye yükseldi. Orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verileri kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku ise, mart ayında aylık 5 milyar USD artarken, yıllık ise 4,2 milyar USD azalarak 181,4 milyar USD seviyesinde gerçekleşti.

Almanya’da mayıs ayına ilişkin IFO iş dünyası endeksi, devam eden Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz ve tedarik zincirindeki sıkıntılar kapsamında hafif düşüş beklentisine karşın 91,9’dan 93’e yükseldi ve böylece son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Beklentiler alt endeksi neredeyse yatay seyrederken, cari koşullar alt endeksi 97,3’ten 99,5’e yükseldi. Anket katılımcılarının, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da mevcut durumda bir durgunluk belirtisi görmediklerini, ancak arz sorunlarının devam ettiğini belirttikleri gözlendi.

Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,

ABD tarafında, TSİ 16.45’te mayıs ayına ilişkin S&P imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek. Nisan ayında imalat PMI ve hizmet PMI’lar güçlü seyrini sürdürmüştü. Mayıs ayında ise öncü verilere göre imalat PMI’ın 59,2’den 57,9’a ve hizmet PMI’ın ise 55,6’dan 55,2’ye hafif gerilemesi bekleniyor.

Ayrıca ABD’de TSİ 17’de nisan ayına ilişkin yeni konut satışları verisi açıklanacak. ABD’de mart ayına ilişkin yeni konut satışları, konut stoklarının tüm zamanların en düşük seviyesindeki seyrini sürdürmesi, konut fiyatlarının yüksek seyretmesi ve Fed’in faiz artışlarına başlamasıyla para politikasını sıkılaştırma sürecinde mortgage faizlerinin yükselişiyle düşüşünü sürdürerek aylık bazda %8,6 gerileyerek beklentilerin oldukça üzerinde düşüş sergilemişti. Özellikle, önümüzdeki dönemde Fed’in sıkılaştırma adımlarını hızlandırmasıyla artan faizlerle konut satışları daha fazla baskı altında kalabilir.

Diğer yandan, TSİ 19.20’de Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşması takip edilecek.

Avrupa tarafında da, bölge genelinde mayıs ayına ilişkin S&P imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri açıklanacak. Nisan ayında imalat PMI’larda öncü verilere göre hafif artış gözlenmekle birlikte, Rusya ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerilimler, tedarik sıkıntıları ve artan girdi fiyatlarının etkisiyle mart ayı verilerine göre düşüşler görülmüş, hizmet PMI’larda ise nisanda öncü verilere göre sınırlı değişimler gözlenmekle birlikte salgın tedbirlerinin gevşemesiyle mart ayı verilerine göre yükselişler görülmüştü. Mayıs ayında ise öncü verilere göre, bölge genelinde imalat ve hizmet PMI’larda hafif düşüşler bekleniyor.

Bunun yanında, TSİ 13.45’te ECB Yönetim Kurulu Üyesi Francois Villeroy’un konuşması takip edilecek.

Yurt içinde ise, TSİ 10’da TCMB tarafından uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlanacak. Net uluslararası yatırım pozisyonu şubat ayında 13,9 milyar USD azalışla -224 milyar USD seviyesine gerilemişti. Şubatta aylık bazda net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki azalışta, varlıklardaki 1,7 milyar USD’lik artışın yanında yükümlülüklerdeki 12,2 milyar USD’lik azalış etkili olmuştu.

TCMB Analitik Bilanço verilerine göre, 20 Mayıs haftasında toplam ve net rezervin azaldığını hesaplamaktayız. Toplam rezervin 1,6 milyar USD azalarak 100,3 milyar USD’ye, net uluslararası rezervin 1,9 milyar USD azalarak 9,6 milyar USD seviyesine gerilediğini öngörmekteyiz.
 

ŞİRKET HABERLERİ 

Aksa Enerji (AKSEN, Nötr): Aksa Enerji’nin %100 bağlı ortaklığı Aksa Energy Company Congo ile Kongo Cumhuriyeti arasında, Pointe- Noire şehrinde bulunan 50 MW kurulu güce sahip doğalgaz santralinin kapasitesinin 100 MW’a çıkarılıp 30 yıl süre ile işletme hakkına yönelik imzalanan imtiyaz sözleşmesine ek; Energie Electrique du Congo (E2C- Kongo Cumhuriyeti’nin Elektrik Üretim-İletim-Dağıtım Şirketi) ile elektriğin ihraç amaçlı iletimine ilişkin anlaşma da imzalanmıştır. Elektrik ihracat anlaşması ve gaz tedarik anlaşmalarının imzalanmasına ilişkin görüşmelerin devam ettiği açıklanmıştır.

Arçelik (ARCLK, Nötr): Şirket, pay geri alım işlemleri kapsamında 23.05.2022 tarihinde 68,25 TL – 69,30 TL fiyat aralığından (ortalama 68,85 TL) 600.000 adet pay geri almış ve Şirketin sahip olduğu ARCLK payları 67.244.433 adete ulaşmıştır. (Şirket sermayesine oranı %9,95)

25 Nisan 2022 tarihli Arçelik raporumuz için tıklayınız…

Sabancı Holding (SAHOL, Nötr): Şirket pay geri alım işlemleri kapsamında; 23.05.2022 tarihinde Borsa İstanbul’da pay başına 19,51 TL – 19,65 TL (ağırlıklı ortalama 19,57 TL) fiyat aralığından toplam 500.000 TL nominal değerli SAHOL payları geri almıştır. Bu işlemlerle birlikte, geri alınan payların toplam nominal değeri 46mn TL olup, bu payların sermayeye oranı %2,25’e ulaşmıştır.

17 Mayıs 2022 tarihli Sabancı Holding raporumuz için tıklayınız…

Petkim (PETKM, Sınırlı Negatif): Bir yatırımcı 170mn lot nominal değerli PETKM hisselerinin dün Borsa İstanbul’da satışını gerçekleştirdiğini ve pay oranının %4,77’ye düştüğünü bildirdi.

11 Mayıs 2022 tarihli Petkim raporumuz için tıklayınız…

Şişe Cam (SISE, Nötr): Yönetim Kurulu kararıyla başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında 23 Mayıs 2022 tarihinde 18,93 TL – 19,44 TL fiyat aralığından (ortalama 19,20 TL) 5.350.000 adet pay geri alınmış ve Şirket’in sahip olduğu SISE payları 78.600.598 adede ulaşmıştır (Şirket sermayesine oranı %2,57).

Şekerbank (SKBNK, Sınırlı Pozitif): Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings, Şekerbank’ın Uzun Vadeli Ulusal Notu’nu “BB+(tur)”den “BBB-(tur)”e yükseltmiş; ilgili not artışına transformasyon programının da desteği ile karlılık göstergelerinde ve aktif kalitesinde görülen iyileşme doğrultusunda Bankanın kredi değerliliğindeki artışı dayanak göstermiştir. Fitch Ratings, Bankanın diğer tüm kredi notları ile görünümlerini ise teyit etmiştir.

SEKTÖR HABERLERİ 

Konut: TCMB tarafından Mart 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri açıklandı. 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %9,3 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak %110,0, reel olarak ise %29,7 oranında artmıştır.

DİĞER ŞİRKET HABERLERİ 

Çemtaş Çelik (CEMTS): Şirketin, ileriki yıllarda yapılması planlanan üretim faaliyetlerini arttırma amaçlı yatırımlarında kullanılmak üzere, büyüyen yapısının gerektirdiği fiziki mekan ihtiyaçlarına uygun olarak, Bursa-Karacabey’de 50.750m2, 32,9mn TL bedelle gayrimenkul satın alınmıştır. Bursa-Nilüfer ve Bursa-Mudanya ve Bursa-Karacabey’de son alınan gayrimenkul ile birlikte toplam alınan gayrimenkul miktarı 136.682,46 m2’ye ve 89,2mn TL değere ulaşmıştır.

Orge Enerji (ORGE): Şirketin, İstanbul, Ordu, Giresun, Muğla, Samsun, Sinop, Eskişehir, Zonguldak ve Bitlis şehirlerinde; Güneş Enerjisi Sistemi (GES) santral kurulumu ihalesine yönelik verdiği 2mn USD+KDV tutarındaki teklife ilişkin olarak, İşveren TÜVTÜRK Kuzey Taşıt Muayene İstasyonları Yapım ve İşletim A.Ş. ile sözleşme imza süreci tamamlanmıştır. İşin 30.11.2022 tarihinde bitirilmesi planlanmaktadır.

 FAİZ PİYASALARI

 

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde yatay seyretti. TCMB dün 20 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise repo ihaleleri kaynaklı 384 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi dün güne %2,78 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,79-%2,87 bandında hareketin ardından %2,86 seviyesinden günü kapattı.  

Yurt içi tahvil piyasasında, dün verim eğrisinde kısa ve orta vadeli tarafta yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa ve orta vadeli tarafta 15 baz puana varan yükselişler gözlenirken, uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. 

 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -