Gündem

Ukrayna – Rusya arasındaki diplomatik görüşmeler gündemde

Son zamanlardaki en iyi haftasını geçiren küresel borsalar (MSCI Gelişmiş Ülke endeksi %7’ye yakın prim yaptı) yeni haftaya güçsüz bir görüntüyle başlıyor. ABD ve Avrupa vadelilerinde kısmi baskı var. Asya borsaları ise yataya yakın karışık bir görüntü sergiliyor. Ukrayna – Rusya arasındaki diplomatik görüşme trafiği sürerken, bu konu hafta boyunca piyasaların odağında kalmaya devam edecek. Fed ile ECB yetkililerin konuşmaları ve küresel PMI verileri, jeopolitik gelişmeler dışında bu hafta izlenecek gelişmeler arasında. Şu aşamada bu sabah borsalardaki düşüşleri kar satışı olarak değerlendiriyoruz. Geçen hafta önemli direnç bölgesini aşan BIST100 endeksinin ise bu kar satışından etkilenmesini beklemiyoruz. Şirketlerin hisse geri alımları, güçlü 2022 beklentileri, yatırım haberleri ve enflasyonist ortam endeksi desteklemeye devam edebilir ve endeks bugün de yükselişini sürdürebilir.

*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.

 

     

MAKROEKONOMİ

   

TCMB tarafından ocak ayına ilişkin uluslararası yatırım pozisyonu istatistikleri yayınlandı. Net uluslararası yatırım pozisyonu, bir ülkenin yurt dışı finansal varlıkları ile yurt dışına olan finansal yükümlülükleri arasındaki fark olarak adlandırılmaktadır.

  • Net uluslararası yatırım pozisyonu ocak ayında aralık ayına göre 8,2 milyar USD artışla -238,3 milyar USD seviyesine yükseldi. Ocakta aylık bazda net uluslararası yatırım pozisyonu açığındaki artışta, varlıklardaki 6,6 milyar USD’lik azalışın yanında yükümlülüklerdeki 1,7 milyar USD’lik artış etkili oldu. Varlıklardaki azalışta, özellikle diğer yatırımlar kalemindeki 3,3 milyar USD’lik düşüş (özellikle ticari kredilerdeki 2,1 milyar USD’lik düşüş) etkili oldu. Rezerv varlıklar ve yurt dışında doğrudan yatırımlardaki düşüşler ise daha sınırlı kaldı. Yükümlülüklerdeki artışta ise diğer yatırımlardaki 3,6 milyar USD’lik artış (efektif ve mevduatlardaki 2,6 milyar USD’lik artış ve ticari kredilerdeki 2,8 milyar USD’lik artış) belirleyici oldu.
  • Türkiye’nin uluslararası yatırım pozisyonu/GSYH oranına 2010 yılından bu yana bakıldığında, en düşük seviyeyi 2020 yılı sonu itibarıyla -%53,6 seviyesiyle görmüştü, 2022 yılı Ocak ayı itibarıyla ise -%29,7 seviyesine kadar gerilediği görülüyor.

Cuma günü Rusya Merkez Bankası faiz kararı izlendi. Beklentiler doğrultusunda faizlerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Ekonomik belirsizliklere ve hızlanan fiyat artışlarına dikkat çekilirken, önümüzdeki dönemde ekonominin daralacağı ve son yaşanan dışsal koşullardaki değişikliğin finansal istikrara tehdit oluşturduğu fakat sermaye kontrollerinin istikrarı sağlamada yardımcı olduğu vurgulandı. Rusya Merkez Bankası, enflasyon hedefi olan %4 rakamına 2024 yılında geri dönülebileceğini öngörmekte.

Bu haftanın veri gündemine baktığımızda,

  • ABD tarafında, veri gündemi görece sakin. Geçen haftaki 25 baz puanlık faiz artırımı sonrası Fed üyelerinin bilanço daraltılmasına ve bundan sonraki faiz artırım sürecine ilişkin vereceği mesajlar takip edilecek. Veri gündeminde ise perşembe günü mart ayına ilişkin öncü PMI verilerihaftalık işsizlik maaşı başvuruları ve şubat ayı dayanıklı mal siparişleri verileri açıklanacak. ABD’de şubatta imalat ve hizmet PMI’lar Omicron varyantı kaynaklı vakaların azalması ve kısıtlamaların kaldırılması ile tekrar yükselişe geçmişti. Bu dönemde Ukrayna Rusya krizi ile PMI verilerinde tekrar düşüş görülmesi olası. ABD’de 12 Mart haftasına ilişkin yeni işsizlik maaşı başvuruları 229 bin kişiden 214 bin kişi seviyesine gerileyerek düşük seviyelerdeki seyrini sürdürmüş ve sıkı istihdam piyasası koşullarının devam ettiğine işaret etmişti. Cuma günü ise mart ayı nihai Michigan Üniversitesi tüketici güveni endeksi açıklanacak. Öncü veriye göre endeks jeopolitik risklerin enflasyonist beklentileri artırmasıyla 62,8’den 59,7’ye gerilemişti.
  • Avrupa tarafında ise veri gündeminde perşembe günü yayınlanacak mart ayı öncü PMI verileri ön plana çıkmakta. Geçen ay kısıtlamaların hafifletilmesine yönelik atılan adımların etkisiyle PMI’da, özellikle hizmet PMI’larda artışlar görmüştük. Ukrayna Rusya arasındaki krizle özellikle artan emtia fiyatları, Rusya’ya enerjide bağımlılığın yüksek olması, artan enerji fiyatlarının fiyat baskılarını artırması ve tedarik zincirine olabilecek olumsuz yansımaları ile PMI verilerinde düşüş görülebilir. Çarşamba günü ise mart ayı Euro Bölgesi tüketici güveni ve cuma günü Almanya’da IFO iş dünyası endeksi izlenecek. Daha önce yayınlanan Ukrayna ve Rusya krizinin etkilerini de kapsayan mart ayına ilişkin Sentix ve ZEW gibi endekslerde belirgin düşüş görmüştük. Ayrıca perşembe günü İsviçre ve Norveç Merkez Bankaları faiz kararları izlenecek. Norveç Merkez Bankası beklentilerle uyumlu olarak politika faiz oranını %0,50 seviyesinde sabit tutmış, yüksek olasılıkla mart ayında politika faizinin artırılacağı sinyalini vermişti. Aralık ayından sonra yaşanan gelişmeler sonrası fiyat baskıları artmakta.  Bu yüzden beklentiler, Norveç Merkez Bankası’nın bu hafta 25 baz puan faiz artırım kararı alması yönünde. 

Yurt içinde ise bugün ocak ayı tarımsal girdi fiyat endeksi, şubat ayı yurt dışı ÜFE ve gelen yabancı ziyaretçi sayısı, çarşamba günü mart ayı tüketici güven endeksi ve haftanın son iş günü ise hizmet, perakende ticaret, inşaat, reel kesim güven endeksleri ve kapasite kullanım oranı izlenecek. Perşembe günü son PPK toplantısına ilişkin özetler yayınlanacak. Ayrıca bugün ve yarın Hazine ihraçları da izlenecek.

  • Hazine mart ayında yaklaşık 8,5 milyar TL (3,9 milyar TL Hazine Bonosu, 4,6 milyar TL sabit kuponlu devlet tahvili) borçlandı. Mart ayı borçlanma hedefi ise iç borçlanma stratejisi dokümanına göre toplamda 33,5 milyar TL. Bu haftaki Hazine ihraçları takvimi ise aşağıdadır:  


 Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı.

  • Aralık ayında tarımsal girdi fiyat endeksi, aylık %9,82, yıllık ise %45,61 oranında artış sergileyerek yükselişini sürdürmüştü.
  • Ocak ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı, ocak aylarının tarihsel ortalamasının üzerinde gerçekleşmişti ve geçen yılın aynı ayında pandemi kısıtlamalarının etkili olmasıyla yıllık bazda %151,4 artış kaydederek turizm gelirlerinde 12 aylık kümülatif bazda toparlanmanın sürdüğünü göstermiş, bununla birlikte, mevsimselliğin etkisiyle yabancı ziyaretçi sayısında ocak ayında aylık %32,3 düşüş gözlenmişti. Öncü verisi olan şubat ayına ilişkin DHMİ uçuş istatistiklerine göre ise şubatta dış hat yolcu sayısında aylık bazda %2 düşüş oldu fakat geçtiğimiz seneye göre artan mobilite ile %149,2 oranında güçlü yıllık artış görüldü. Bu açıdan gelen yabancı ziyaretçi sayısında bu ay yataya yakın bir seyir görmemiz fakat yıllık bazda güçlü artışın devam etmesi olası. Önümüzdeki dönemde ise beklentilere baktığımızda özellikle küresel ölçekte ve yurt içinde salgına yönelik kısıtlamaların gevşemesi ile mobilite artışı ile turist sayısında artış görmemiz olası fakat özellikle Ukrayna ve Rusya arasındaki krizin sürmesi ise turizm gelirlerinin seyrinde belirleyici olacaktır.
  • Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi şubat ayında aylık %2,8 düşüşle 71,2 seviyesine gerilemişti. Sektörel güven endekslerinde genele yayılan bir gerileme görülmüştü. Şubat ayında perakende ticaret sektörü güven endeksi aylık %3,8, inşaat sektörü güven endeksi %3,3, reel kesim güven endeksi %1,8 ve hizmet sektörü güven endeksi ise %1,2 gerilemişti. Arındırılmış verilere göre kapasite kullanım oranı 0,8 puan düşüşle %77,2 seviyesine gerilemiş, fakat 2021 yılı ortalamasının üzerinde seyretmeye devam etmişti. Mart ayı güven endeksleri de son dönem jeopolitik gelişmelerin ekonomik beklentilere yansımasını görmek açısından önemli olacaktır.

ŞİRKET HABERLERİ 

Alarko Holding (ALARK, Sınırlı Pozitif): Alarko Holding, pay geri alımı yapılmasına karar verildiğini duyurmuştur. Buna göre, pay geri alımı için ayrılabilecek azami fon tutarının iç kaynaklardan karşılanmak üzere 180mn TL olarak belirlenmesine, pay geri alımına konu olabilecek azami pay tutarının 8,7mn nominal değerli olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Bim (BIMAS, Nötr): Şirket, %25 erken ödeme indiriminden faydalanılarak 719mn TL olarak ödediği, Rekabet Kurumunun ceza kararına karşı yürütmeyi durdurma talepli iptal davasını ilgili İdare Mahkemesi nezdinde açmıştır.

4 Mart 2022 Tarihli BİM Raporumuz için tıklayınız…

Kardemir D (KRDMD, Nötr): Şirket tarafından Çağ Çelik A.Ş. ve Karçel A.Ş. aleyhine açılmış olan davada Çağ Çelik Demir ve Çelik Endüstrisi A.Ş. uhdesinde bulunan 14,5mn lot Kardemir  (B) grubu payın ve Karçel A.Ş. uhdesinde bulunan 3,6mn lot Kardemir (A) grubu ve 11,8mn lot Kardemir (D) grubu payın 3. kişilere devrini önleyecek şekilde ihtiyati tedbir konulmasına karar verilmiştir.

11 Mart 2022 Tarihli Kardemir D Raporumuz için tıklayınız…

SEKTÖR HABERLERİ 

 

Konut: Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıda ürünlerinin ardından konut sektöründe KDV’nin sadeleştirilmesine yönelik çalışmayı tamamladı. Hem ev alacakları hem konut üreten inşaat sektörünü rahatlatacak yeni model Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Planlanan ikili sistemle 150 metrekarenin üzerindeki evlerde yüzde 18’lik KDV yükünün azaltılması bekleniyor. Hesaplama konutun (dairenin) satılık değeri ile metrekare birim fiyatı üzerinden hesaplanacak. Kaynak: Sabah
 
Otomotiv: Küresel otomotiv sektöründe batarya yatırımları hız kazandı. Ford Otosan’ın açıkladığı yatırımların ardından Çinli batarya üreticisi Contemporary Amperex Technology (CATL) şirketinin de Kuzey Amerika’da 5 milyar dolarlık yatırıma hazırlandığı belirtildi. Tesla’nın tedarikçilerinden biri olan şirketin yapmayı planladığı yatırımın yıllık kapasitesinin 80 gigavat olduğu belirtildi. Tesis 10 bin kişiye de istihdam sağlayacak. 2018’de halka açılan şirket küresel elektrikli araç batarya pazarının yüzde 30’unu elinde tutuyor. Şirketin halihazırda 145 gigavat saatlik kapasitesi bulunuyor. Bloomberg NEF projeksiyonlarına göre şirketin 2026 yılına kadar 579 gigavat kapasite için ilan edilen yatırım planı bulunuyor. (Kaynak: Bloomerght)

Ayrıca, Türkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg, zorlu hava koşullarına hazırlanıyor. Togg, Twitter hesabından, zorlu hava koşullarına hazırlanması ile ilgili bir video paylaştı. Paylaşımda, “Zorlu hava koşullarına hazırlanıyorum” ifadesi yer alırken, videoda, otomobilin, karlı yolda başarılı bir şekilde ilerlediği gözlendi. (Kaynak: Anadolu Ajansı)
 
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ

 

Akiş GYO (AKSGY): Şirket tarafından İyi Hareket İnnovasyon Teknoloji A.Ş   (“Colony”) ile Akasya AVM ile ilgili fikri mülkiyet haklarının kullanımı karşılığında, blok zinciri teknolojisi ile ürün ve hizmetlere erişim sağlama, sadakat programı (loyalty) ve fayda esasına (utility token) dayalı Akasya Token projesi geliştirilmesi amacıyla  “Akasya Token İşbirliği Sözleşmesi” imzalanmasına karar verilmiştir.

Kafein Yazılım (KFEIN): Şirket, hisse başına brüt 0,0506 TL (Net: 0,0456 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %0,3 olarak hesaplanmaktadır.

Matriks (MTRKS): Şirket, hisse başına brüt 0,2612 TL (Net: 0,2351 TL) kar payı dağıtımını Genel Kurul onayına sunmaya karar vermiştir. Son kapanış fiyatına göre temettü verimi %1,1 olarak hesaplanmaktadır.

Qua Granite (QUAGR): 18.02.2022 tarihinde, ateşlenmiş olan ilk fırın, 18 Mart itibarıyla devreye alınmış ve üretime başlamıştır. 

Ulusoy Un (ULUUN): Şirket, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)  tarafından 17.03.2022 tarihinde açılan Buğday ihalesini 65,9mn TL ile kazanmıştır. Şirket uhdesinde kalan miktarın 25.03.2022- 22.04.2022 tarihleri arasında teslim edileceği açıklanmıştır.

Ayrıca Şirket, yine Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)  tarafından 18.03.2022 tarihinde açılan Buğday ihalesini 31,1mn TL ile kazanmış olup Şirket uhdesinde kalan miktar 28.03.2022- 22.04.2022 tarihleri arasında teslim edileceği açıklanmıştır.  

FAİZ PİYASALARI

 

Cuma günü günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %14 seviyesinde gerçekleşti. TCMB cuma günü 70 milyar TL’lik (%14’ten, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı. Toplam fonlama tutarı ise haftalık repo ihaleleri kaynaklı 272 milyar TL oldu.

ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %2,15 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %2,13-%2,19 bandında hareketin ardından %2,15 seviyesinden günü kapattı. 

Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde yükselişler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda kısa, orta ve uzun vadeli tarafta 10 baz puana yaklaşan yükselişler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 25 baz puana yaklaşan yükselişler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 85 baz puana varan yükselişler görüldü.
 

GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ

Kaynak Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Başa dön tuşu
güvenilir casino siteleri Bahiscom - Sahabet Sahabet
Konya Haber - Sa癟 Ekimi Fiyatlar覺 -